1. Søndag i advent – faster du…?

En konge spiser med sine hoffolk. Bordet er sparsomt dækket med bl.a. et fad med fisk. Kongen er muligvis Henry II, som regerede fra 1154-1189. Chromolithograph fra manuskript. Foto af Ann Ronan Pictures/Print Collector/Getty Images.

Den søde juletid er over os… Vil nogen påstå. Men for middelalderens mennesker ville decembers julefrokost-fråds og småkager galore være komplet uforståelig. I middelalderen var tiden fra 1. søndag i advent nemlig en fasteperiode, der ledte op til den egentlige julehøjtid som først startede ved midnat den 24. december. Altså dér hvor mange i dag betragter julen som nærmest overstået.
Og sådan kan selv den gamle juletid altså ikke sige sig fri for at være noget ramt af en vis udvanding som følge af øget efterspørgsel.

Du kan i øvrigt læse mere om både faste og middelalderens juletraditioner her på bloggen.

I dag er det netop 1. søndag i advent, og hvis du ligesom middelalderens mennesker vil spæge dit kød op til højtiden (eller måske bare allerede har fået lige rigeligt konfekt og flæskesteg), så følger her en fiskeopskrift fra 1400-tallet.

Bare fordi man fastede behøvede det jo ikke betyde at maden var kedelig. Denne saumon rosted, eller stegt laks, bliver serveret med en lækker sovs lavet på kostbare ingredienser som vin, kanel og ingefær.  Det er en ret som sagtens har kunne indfinde sig ved et adeligt højbord i fastetiden, mens almindelige mennesker nok har måtte nøjes med saltsild eller tørret torsk.

Når maden stirrer på dig har du bare at tilberede den ordentligt... Billede fra Esrum 2021.

Du skal bruge:
En hel laks (laksefileter eller en lakseside kan også sagtens bruges – så skal den blot have kortere tid i varmen), friske urter til at fylde i bugen f.eks. timian, salvie, oregano, kørvel og persille, olie til at stege i (det er faste, så INGEN animalske produkter!).

Til sovsen:
3 skalotteløg – finthakket eller revet, 4 dl rødvin, 1 spsk stødt kanel, 1 tsk stødt ingefær, 1 spsk eddike.

Laksen stoppes fuld af krydderurterne og lægges på en hed pande eller rist over gløder. Eller til nød i ovnen ved ca. 190 grader i ca. 30 minutter. Den skal endelig ikke blive tør.

Mens laksen steger tilberedes sovsen.
Alle ingredienserne puttes i en gryde og simrer i 12-15 minutter. Det må meget gerne tykne lidt.

Når laksen er færdig kan sovsen hældes over, eller den kan serveres ved siden af. Og så var det faktisk det.

Den syrlige, krydrede sovs er meget typisk for højmiddelalderens køkken. Og den fungerer faktisk også for vores nutidige smagsløg, hvor den fede laks går godt i spænd med sådan en sovs med masser af spark i.   

Glædelig 1. Søndag i advent!

Del dette indlæg med dine venner :)

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Måske vil du også læse...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

18 − 15 =