Kloster-1-e1527082471286

I weekenden går turen til Esrum kloster i anledning af Esrum Middelalderdage.
Det er som regel et rigtig spændende marked for reenactere, såvel som historieinteresserede, for her er masser af boder med skønne ting til dragt og lejr, og masser af habil historieformidling.

Esrum markedet foregår på det gamle klosterområde, hvor en enkelt bygning stadig står tilbage fra klosterets storhedstid i 13- og 1400-tallet. Og det giver en fantastisk oplevelse af historiens vingesus at gå langs den store munkestensbygning og kigge ud over telte og boder.

Esrums historie

Esrum blev grundlagt af benediktinermunke i 1140’erne. Det lå ikke langt fra Esrum sø og med adgang til vandløb, som kunne give munkene mulighed for at bygge vandmøller og drive dambrug.

Dronning Helveg, mor til Margrethe I, blev i 1355 optaget som lægsøster i Esrum kloster, og blev, så vidt vides, begravet i den store klosterkirke. Freske fra o. 1375, Sankt Peder Kirke i Næstved.

Benediktinermunkene blev dog ikke længe. Allerede i 1151-53 blev klosteret omdannet til et cistercienserkloster, som i de følgende århundreder kom til at have stor indflydelse både i lokalområdet, men også i hele Norden. Herfra drog munke ud for at grundlægge klostre i bl.a. Vitskøl, Sorø og Dargun i Mecklenburg. Og hertil kom både pøbel og kongelige for at søge frelse.

 

I dag er der kun lidt tilbage af det oprindeligt store klosterkompleks. Efter reformationen blev stenene fra klosterkirke, kapitelsal og skrivestuer brugt til andre bygningsværker, bl.a. Frederiksborg Slot i Hillerød og Kronborg i Helsingør, og på den måder er genbrug og upcyckling bestemt ikke nye fænomener.

Klosterets gamle repræsentationsbygning, med abbedsal, gæstelokaler og hypocaust står tilbage. Og udenfor, der fortæller vi om middelaldermad.

Så kom endelig forbi og sig goddag!

Den tilbageværende del af af Esrum Kloster. Det har ikke fyldt meget i det store kompleks i middelalderen, men rager godt op i landskabet i dag. Den venstre del menes at stamme fra 1300-tallet, mens den højre del er tilbygget i slutningen af 1400-tallet.

Del dette indlæg med dine venner :)

Måske vil du også læse...

Krukkeærter

Krukkeærter er egentlig bare et andet ord for gule ærter krydret med lidt peberkage. Gule ærter var en meget brugt spise i Danmarks middelalder. De

Læs mere »

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

20 − 15 =