Krukkeærter

Kavli

Kavli er en del af madholdet, og kaster sig gerne ud i sære opskrifter fra middelalderen.

Krukkeærter er egentlig bare et andet ord for gule ærter krydret med lidt peberkage. Gule ærter var en meget brugt spise i Danmarks middelalder. De gule flækærter var noget alle kunne få fat i, og så kunne de holde sig i evigheder.

Peberkagerne er i vores gruppe også kendt som middelalderens bouillonterning. De var små, hårde og smagfulde, og blev ikke brugt som kage i vor tids forstand. I stedet tilføjede datidens danskere dem i sovser og stuvninger for at krydre, søde og legere maden.

Opskriften er inspireret af Sundby lokalhistorisk arkiv, og er såre simpel.

gule ærter

Du skal bruge

  • Gule flækærter (Du kan til nøds bruge Møllerens gule ærter hvis du ikke har tid til udblødningen, men smagen bliver slet ikke det samme)
  • Salt
  • Tørre peberkager
  • Smør

Sådan laver du krukkeærter

Opblød en passende mængde gule flækærter natten over. Kog flækærterne med vand og salt. Riv en peberkage groft på et rivejern, put det i sovsen, og lad den koge i en times tid. Når sovsen er helt lind smages den til med smør og salt, og serveres.

Husmoderens fif!

Hvis du ligger inde med rester kan du jo passende fortynde sovsen og lave en omgang arme riddere med gule ærter og kanel – en ret som selv folk som normalt ikke kan lide gule ærter har spist med stort velbehag!

Skriv et svar

4 × four =

Luk menu

[contact-form][contact-field label=’Navn’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Besked’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Vi kan kontaktes om alt mellem himmel og jord. Nye spændende markeder, faglige diskussioner, spørgsmål til vores gruppe.. intet spørgsmål er for stort eller for småt.

Send os en mail via formularen, og vi vil vende tilbage til dig så hurtigt vi kan.

middelalder gruppe kontakt