I sidste indlæg fandt vi frem til, at der i middelalderen til tider blev brugt små hårde brød eller “kager” til at jævne og krydre saucer og supper med.
Vi har ladet os inspirere af det, og har fremstillet vores egen bouillon terning, eller kryddernød, som vi bruger i madlavningen.
Sankt Laurentii Laugs middelalder bouillon terninger
Krydderierne vi bruger er typiske i den middelalderske madlavning, men hvis du ikke kan lide nogen af dem, kan du sagtens undlade dem.
Ingredienser
- 4 spsk honning Det kan godt være en god ide lige at lune honningen lidt, så den bliver lettere at arbejde med.
- 3 spsk rasp
- 7 spsk rugmel
- ½ spsk stødt kanel
- ½ spsk stødt ingefær
- 1/4 spsk stødt muskatnød
- 1/4 spsk stødt nellike
- ½ spsk stødt anis
- 1/4 spsk stødt sort peber
- ½ spsk stødt fennikel
Sådan gør du
- Stød alle krydderierne i en morter (Eller snyd, og køb dem stødt).
- Bland krydderierne sammen med honning, rasp og rugmel til massen bliver fast og ikke klistrer så meget.
- Form små nødder af dejen.
- Nødderne skal tørre 3-10 minutter i en ovn eller på de varme sten ved et bål.
Noter
I stedet for spiseskeer kan du erstatte målene med andre mål for at lave mere eller mindre af dejen.
Når nødden er kølet af bliver den hård. Meget hård. Så hård at det kan være lidt af en udfordring at støde den til pulver når den skal bruges igen, hvilket Anna måtte sande på den hårde måde.