En god middelalder sovs

20180604_184235

Vi har gennemgået hvordan middelalderens kokke og husmødre brugte brød og kager til jævning, og givet en opskrift på vores egne middelalder bouillon terninger, så det virker kun naturligt at levere opskriften på den sovs vi bruger dem i.

Middelalderske sovser er lidt en historie for sig. Der er langt fra vores elskede brune sovs, til de sovser man kan finde i de helt gamle kogebøger. Ofte er der hele kapitler helliget sovser, og retter med fisk og fugl kogt i sovs. Sovsen virker til at have været en vigtig del af måltidet.

Vores sovs er inspireret af en klassisk “Sauce Gamelyn” som også kaldes for kanel-sauce, og som findes i både engelske og franske opskriftsbøger. Derudover findes der i danske Harpestrengs værk en lignende opskrift på en “Hærræ Salsæ” (“Herskabelig sovs”, selvom udtrykket “herre-salsa” er sjovere).

En god middelalder sovs

Udskriv

Ingredienser

  • 5 stk middelalder-boullion-terninger
  • 2 dl boullion Du kan bruge saften fra det kød du har tilberedt, eller fra terninger opblødt i kogt vand)
  • 1 dl vin
  • ½ dl eddike
  • 2 spsk rasp
  • Salt Smag til

Sådan gør du

  • Læg middelalder bouillon terningerne i blød i væsken i god tid i forvejen, eller stød dem i en morter (Det kan godt være svært hvis nødderne har ligget længe).
  • Blend alle ingredienserne sammen til en blød sovs og smag til med salt. Ønskes en tykkere sovs, tilsættes mere rasp.
  • Giv det et opkog og lad raspen tykne sovsen. Servér.

Noter

Hvis du ikke ligger inde med vores famøse bouillon terninger, kan du også bare tilsætte ingredienserne fra opskriften direkte i sovsen.

Sovsen bliver ret syrlig grundet den store mængde eddike og vin. Dette ses i rigtig mange sovse-opskrifter fra middelalderen. Jeg er personligt stor tilhænger af eddike-sovserne, men hvis de er lige sure nok, kan du tilsætte lidt honning efter smag.

Vi blender sovsen for at gøre den blød, men det kunne man af gode grunde ikke i middelalderen. I stedet nævnes der i flere opskrifter at sovsen skal igennem en si adskillige gange, for at blive så blød som muligt.

God fornøjelse!

Her er sovsen serveret til svinesteg og græskar

Del dette indlæg med dine venner :)

Måske vil du også læse...

Hypocras

Man drak da ikke cocktails i middelalderen?… Gjorde man?! Bevares, der skal en del god vilje til for at kalde hypocras for en cocktail. Men

Læs mere »

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

twelve − 6 =