En god middelalder sovs

Kavli

Kavli er en del af madholdet, og kaster sig gerne ud i sære opskrifter fra middelalderen.

Vi har gennemgået hvordan middelalderens kokke og husmødre brugte brød og kager til jævning, og givet en opskrift på vores egne middelalder bouillon terninger, så det virker kun naturligt at levere opskriften på den sovs vi bruger dem i.

Middelalderske sovser er lidt en historie for sig. Der er langt fra vores elskede brune sovs, til de sovser man kan finde i de helt gamle kogebøger. Ofte er der hele kapitler helliget sovser, og retter med fisk og fugl kogt i sovs. Sovsen virker til at have været en vigtig del af måltidet.

Vores sovs er inspireret af en klassisk “Sauce Gamelyn” som også kaldes for kanel-sauce, og som findes i både engelske og franske opskriftsbøger. Derudover findes der i danske Harpestrengs værk en lignende opskrift på en “Hærræ Salsæ” (“Herskabelig sovs”, selvom udtrykket “herre-salsa” er sjovere).

Sankt Laurentii Laugs gode middelalder sauce

Ingredienser

  • 5 middelalder bouillon terninger
  • 2 dl kødsaft/bouillon (Enten saften fra det kød du har tilberedt, eller fra terninger opblødt i kogt vand)
  • 1 dl vin
  • ½ dl eddike
  • 2 spsk rasp
  • Salt efter smag

Hvis du ikke ligger inde med bouillon terningerne, kan du også tilsætte ingredienserne fra opskriften direkte i sovsen.

Rigeligt til 4 personer eller mere.

Læg middelalder bouillon terningerne i blød i væsken i god tid i forvejen, eller stød dem i en morter (Det kan godt være svært hvis nødderne har ligget længe).

Blend alle ingredienserne sammen til en blød sovs og smag til med salt. Ønskes en tykkere sovs, tilsættes mere rasp.

Giv det et opkog og lad raspen tykne sovsen. Servér.

Sovsen bliver ret syrlig grundet den store mængde eddike og vin. Dette ses i rigtig mange sovse-opskrifter fra middelalderen. Jeg er personligt stor tilhænger af eddike-sovserne, men hvis de er lige sure nok, kan du tilsætte lidt honning efter smag.

Vi blender sovsen for at gøre den blød, men det kunne man af gode grunde ikke i middelalderen. I stedet nævnes der i flere opskrifter at sovsen skal igennem en si adskillige gange, for at blive så blød som muligt.

God fornøjelse!

Her er sovsen serveret til svinesteg og græskar

Skriv et svar

15 − 6 =