Arme riddere med gule ærter og kanel

arme riddere med gule ærter på middelalder pande

I vore dage kender vi arme riddere som en sød spise bestående af tørt brød opblødt i mælk og æg, drysset med kanel og sukker, stegt i smør. I denne ret bruger vi gule ærter i stedet.
Vi stødte første gang på denne opskrift i kogebogen “Danmarks ældste kogebog” fra 1616, og besluttede os for at “arme riddere med gule ærter” lød så underligt at dét skulle vi prøve.

At bruge gule ærter er rent historisk ikke så underligt endda – de har været en fast ret på mangt et middagsbord. Brød var også en fast bestanddel af den normale borgers kost, og det måtte jo uigenkaldeligt resultere i at husholdningen nu og da brændte inde med nogle tørre humpler brød. Der findes derfor mange opskrifter fra hele Europa på “tørt brød opblødt i en slags sovs”, hvor sovsen har været alt fra opvarmet mælk, vin og øl, til kødfond og krydrede dyppelser.

Arme riddere med gule ærter
Stegning af arme riddere med gule ærter på Æbelholt Kloster marked

Smagen er i dessert-enden og brødet er blødt og rart at spise. Retten kan også nydes af folk som normalt ikke kan lide gule ærter. Dem har vi nemlig mødt flere af, men der er endnu ingen af dem som ikke har kunnet lide denne ret.

Koge Bog fra 1616 står opskriften under den lident afslørende titel “En Moß aff Ærter”. Her beskrives udblødning og sydning (dvs. kogning) i vand. Herefter skal de “gnides” og saltes “til maadelighed”. Siden lyder opskriften således:

Tag nu Bomolie udi en anden Potte / oc sæt den offuer gloendis Kul / tag skiffuer aff simlebrød / oc dyp udi Ærterne / oc leg det saa / at Ærterne henge ved paa begge sider / leg dette udi den heede Olie / saa at Bunden / paa Potten eller Panden / Olien er udi / betæckis aff samme Simle / oc see vel til / at der en giøris forheed Ild under / at det vedbrænder. Vilt du / saa kand du bestrø samme Simleskiffuer met Sucker / oc smaa Rusiner. Leg atter meere Simle paa Panden oc bag / at de bliffuer vel brune paa den eene side : Siden kand du vende dem i en anden Pande / paa den anden side / sæt til Ilden / at det oc bliffuer brunsteegt paa den anden side. Giff det op / oc bestrø det met sucker oc Kanelbarck.
– Koge Bog, 1616

Denne opskrift lyder på, at man skal stege i “Bom-olie”, som slet og ret er olivenolie. Det har været en importvare, så det er nærliggende at forestille sig, at man i stedet har brugt det hjemmeproducerede fedt eller smør til stegningen. Det gør vi også (Navnligt svinefedt). Desuden er det værd at lægge mærke til hvor detaljeret og pædagogisk denne opskrift beskriver fremgangsmåden. Det er ellers en sjældenhed i tidlige kogebøger.

arme riddere med gule ærter på middelalder pande

Arme riddere med gule ærter og kanel

Udskriv

Ingredienser

  • Tørt surdejsbrød uden for mange kerner (Brug gerne daggammelt brød, så holder det bedre sammen når det opblødes i sovsen)
  • En tynd omgang gule ærter
  • Smør Eller fedt eller olie, til stegning
  • Kanel
  • Honning

Sådan gør du

  • Varm en stegepande over middel-svær varme.
  • Skær nogle tykke skiver af brødet og læg det ned i de fortyndede gule ærter.
  • Når brødene er gennemblødte smeltes en god klat smør på panden og brødet lægges forsigtigt på panden.
  • Steg på begge sider til brødet får en brun stegeskorpe.
  • Smør brødet med honning og giv det et drys kanel. Servér.

Del dette indlæg med dine venner :)

Måske vil du også læse...

Hypocras

Man drak da ikke cocktails i middelalderen?… Gjorde man?! Bevares, der skal en del god vilje til for at kalde hypocras for en cocktail. Men

Læs mere »

Glædelig jul

Den søde juletid er over os. Mange er sikkert allerede begyndt at mæske sig i julens lækkerier, men i middelalderen begyndte julefejringen først ved midnat

Læs mere »

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

one × one =