20180909_113926

Hvis man kigger på hvad folk søger efter af middelaldermad på Internettet, er “middelalder pandekager” utroligt højt på listen. Det giver god mening. Pandekager er nemme at lave over bål, og smager altid godt. Dog er den klassiske søde pandekage som vi kender særdeles godt i Skandinavien først kommet til noget senere. Middelalderens pandekager er et virvar af det søde og det pikante køkken.

Vi slår derfor et slag for at prøve noget andet. Så er du modig, og interesseret i at prøve en opskrift på en pandekage som man rent faktisk har spist i middelalderen, så skulle du tage at lave pandekager til fasten af fisk, vin og figner.

Pannekoeken voor in de vastentijd. Neem filet van snoek en saffraan, goed fijngestampt. [Doe] witte bloem erbij, vermengd met wijn, en snijd vijgen [klein] in het deeg. Neem kokendheet vet en bak [de pannekoeken] erin.

– Wel ende edelike spijse

Pandekager til fasten
Tag filet af gedde og safran, stødt. [Tilsæt] hvidt mel, rør det ud med vin og skær figner (små) i dejen. Kog varmt fedt og bag [pandekagerne] i det.

middelalder pandekager

Hakket kød var en luksus i middealderen. Der fandtes ikke kødhakkere, så i stedet måtte man med håndkraft sidde og hakke eller skrabe kødet med en kniv. Det samme gør sig gældende i denne opskrift, hvor vi møjsommeligt hakkede fisk og figner meget fint.

I typisk middelalderstil, er der heller ikke angivet nogen mål for de enkelte ingredienser, så prøv dig frem til du får en god, fast dej. 

Da kagerne kan være lidt svære at stege uden at de falder fra hinanden, kan du tilføje et æg til dejen.

20180909 105832

Dejen er langt fra køn, og den knap så charmerende farve kommer nok af at vi brugte rødvin. Du kan også bruge hvidvin og få et lidt pænere resultat.

Pandekagerne smager sødt af figner, med en fisket eftersmag. Retten anbefales især til fasten. Eller middelalder tapas.

Velbekomme!

20180909 113926

Del dette indlæg med dine venner :)

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin

Måske vil du også læse...

Syltet kål

Syltet kål. Hvis der er noget de fleste af verdens folkeslag har tilfælles, så er det at sylte kål. Der findes så mange regionale retter

Læs mere »

Syltet kylling

Vi har snakket lidt om at lave en lille opskriftsbog med vores yndlingsopskrifter fra middelalderen, og når det engang sker, så kommer den her med.

Læs mere »

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

nine − seven =