Æbleskiver som i de helt gamle dage

Kavli

Kavli er en del af madholdet, og kaster sig gerne ud i sære opskrifter fra middelalderen.

Det er efterår, og det betyder at der er en overflod af æbler. Og det er vi glade for, for det betyder at vi til Nyborg kampdage havde enorme mængder æbler at lave mad af.

Søde hjælpere hjælper os med at skære - mange - æbleskiver.

I middelalderen dyrkede man humoralpatologien, en ide om at sygdom eller store humørudsving stammer fra en ubalance i de fire legemsvæsker: blod, sort galde, gul galde og slim. Helt kort fortalt gik det ud på at man med den rette kost kunne spise sig til en bedre balance i kroppen og dermed slippe af med for eksempel en forkølelse eller vrede. 

Den tyske helse- og kogebogsforfatter, Meister Eberhardt, skrev i starten af 1400-tallet at søde æbler skaber fugt i kroppen, mens sure æbler er kolde og tørre. Begge styrker hjertet og hjernen, men skulle også give anledning til flatulens (læs: prutter). Spiser man for mange æbler får man feber, og det kan godt være lidt et problem når man kaster sig ud i æbleskiver fra middelalderen, som smager enormt godt.

Skiver af æble klar til fritering

Traditionelt er æbleskiver skiver af æble (!) firiteret i en dej. Der er sket noget af en udvikling i opskriften hvis vi kigger på vore dages svulmende dejkugler, der hverken er i skiver, eller har skyggen af æble i sig.

Opskrift på æbleskiver fra middelalderen

Wilt du ein kluge spise machen. slahe einen dünnen teic von eyern und von schoenem melwe. mache daz dicke mit schoenem brote und ribe daz. schele sur epfele. scharbe sie grober denne spec uf hüenre. di menge dar zu. nim einen leufel und fülle den teyc und teilez. und brat den in smaltze oder in butern ab ez niht fleischtac ist. und gibz hin.

– Das Buch von guter Speise

Hvis du vil lave en klog spise. Slå en tynd dej af æg og fint mel. Gør det tykt med revet brød. Skræl sure æbler. Skær dem tykkere end fedtet på høns. Bland det sammen. (Tag en ske og fyld den med dejen og del den?). Steg den i fedt eller smør hvis det ikke er køddag. Server.

– Vores oversættelse

Du blander en dej af æg, mel og rasp til den har konsistens som en tyk pandekagedej. Så dypper du æbleskiverne i det og steger dem på en pande i smør eller fedt. Vi dryssede vores æbleskiver med lidt sukker inden servering.

Velbekomme

Skriv et svar

12 − seven =

Luk menu

[contact-form][contact-field label=’Navn’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Besked’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Vi kan kontaktes om alt mellem himmel og jord. Nye spændende markeder, faglige diskussioner, spørgsmål til vores gruppe.. intet spørgsmål er for stort eller for småt.

Send os en mail via formularen, og vi vil vende tilbage til dig så hurtigt vi kan.

middelalder gruppe kontakt