Lasagne fra middelalderen

bty

På årets tur til Esrum lavede vi lasagne. Og det overraskede mange at man også havde pasta dengang. Men den er god nok, opskriften er fra middelalderen og, for at det ikke skal være løgn, fra England.

“Take good broth and do in an earthenpot, take four of bread and make thereof paste with water and make thereof thin foils as paper with a roller, dry it hard and seethe it in broth, take cheese rowen grated and lay it in dishes with fine powder and lay thereon lozenges boiled as whole a you might and above powder and cheese and so twice or thrice and serve it forth.”

– Forme of Curry (1390)

Tag en god boullion og put det i en gryde. Tag brød og vand, og lav en pasta af det, og lav af det papirstynde plader med en køkkenrulle. Tør det til det er hårdt, og kog det i væsken. Tag revet ost og læg det i lag og ovenpå det firkanter [dine pastaplader] så hele som du kan, og oven på det krydderblanding og ost. Gentag to ellere tre gange og server det

– Vores oversættelse

Vi lavede ikke pastaen af brød og vand. I stedet har Anna lavet en pastadej af durum-mel og vand, som hun ruller ud i tynde plader.

Pladerne tørres i solen i nogle timer.

Indtil de er helt tørre. Herefter koges de i saltet vand.

Når lasagnepladerne er kogt, samles loseynen i lag med krydderier og finthakket ost.

Krydderiblandingen, som i opskriften beskrives som “Fine powder” er også kendt under navnet “Powder Douce”. Det er en krydderiblanding som består af:

Powder Douce

Udskriv
Også kaldet "Fine powder"

Ingredienser

  • Stødt ingefær
  • Stødt paradiskorn (En slags peber)
  • Stødt kanel
  • Stødt nellike
  • Sukker

Sådan gør du

  • Der er ingen oprindelige mål for blandingen, så her må du prøve dig frem.

Vores umiddelbare dom er at loseynen er velsmagende, men så igen, så består den også af ost og krydderier.

Den er dog ret tør, nok mest fordi osten ikke rigtigt nåede at smelte. De store pastaplader er også svære at håndtere. 

Det kunne være interessant at prøve at gøre pastapladerne lidt mindre, og sørge for at lagene samles med helt varme og nykogte plader.

Del dette indlæg med dine venner :)

Måske vil du også læse...

Hypocras

Man drak da ikke cocktails i middelalderen?… Gjorde man?! Bevares, der skal en del god vilje til for at kalde hypocras for en cocktail. Men

Læs mere »

Glædelig jul

Den søde juletid er over os. Mange er sikkert allerede begyndt at mæske sig i julens lækkerier, men i middelalderen begyndte julefejringen først ved midnat

Læs mere »

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

6 + five =