Vores fine marcipangris, farvet med persille, sandeltræ og safran.

Den søde juletid er over os. Mange er sikkert allerede begyndt at mæske sig i julens lækkerier, men i middelalderen begyndte julefejringen først ved midnat d. 24. december. Til gengæld festede man så i 12 dage, indtil Helligtrekongers aften d. 6. januar.

Et vigtigt element i julefejringen var maden. Og lige som i dag, spillede de søde sager en central rolle. 
Når vi sætter tænderne i en marcipangris, er vi faktisk ikke langt fra en af middelalderens søde specialiteter.
Opskrifter på marcipan findes i flere kogebøger fra middelalderen. Herunder bringer vi en opskrift fra en andalusisk kogebog fra 1200-tallet. Det er meget sandsynligt at opskrifterne på marcipan har bredt sig fra netop Andalusien, der igennem meget af middelalderen var styret af maurer. 

Fruit Made of Sugar [Marzipan]
Add one part of sieved sugar to one part of cleaned and pound almonds. Knead it all with rose water and roll your hand in almond oil and make with it whatever you want of all fruits and shapes, if God wishes.
 – An Anonymous Andalusian Cookbook, 1200-tallet.

 

Frugt af sukker [Marzipan]
Tag en del sigtet sukker (flormelis) til en del rensede (smuttede) og stødte mandler. Ælt det med rosenvand og væd dine hænder med mandelolie and form hvadend du vil af frugter og former, om Gud vil.
 – Egen oversættelse.

 

Glædelig jul fra Sankt Laurentii Laug!

Del dette indlæg med dine venner :)

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Måske vil du også læse...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

4 × 2 =