Ølhistorie: Humlens fortræffeligheder
Humle fra min mosters have i Sønderjylland. Et eksempel på, at man sagtens kan dyrke humle selv!

Ølhistorie: Humlens fortræffeligheder

Humle er en slyngplante, hvis hunplanter sætter kogler i sensommeren. Disse kogler kaldes humlekopper. De indeholder olien lupulin, som virker konserverende. Humlens megen alfa-syre og syrens smag er god i ølbrygning. Navnet, Humulus Lupulus, skal krediteres til svenskeren Carl von Linné, som fastsatte dette latinske navn i 1753. Mange mener, at den første rigtige skriftlige reference tilhører Plinius den Ældre,…

0 kommentarer

Hjemmekærnet smør

I år anskaffede vi os en smørkærne. Den er vi mægtigt glade for. For nu kan vi få hjemmekærnet smør så tit vi vil. Fidusen ved hjemmekærnet smør er at syrne fløden før du skal bruge den. Ellers skal du bruge meget, meget lang tid på at kærne smørret. Det gør man nemt et døgns tid før ved at tilsætte…

0 kommentarer

Middelalder pandekager

Hvis man kigger på hvad folk søger efter af middelaldermad på Internettet, er "middelalder pandekager" utroligt højt på listen. Det giver god mening. Pandekager er nemme at lave over bål, og smager altid godt. Dog er den klassiske søde pandekage som vi kender særdeles godt i Skandinavien først kommet til noget senere. Middelalderens pandekager er et virvar af det søde og det…

0 kommentarer

Æbleskiver som i de helt gamle dage

Det er efterår, og det betyder at der er en overflod af æbler. Og det er vi glade for, for det betyder at vi til Nyborg kampdage havde enorme mængder æbler at lave mad af. Søde hjælpere hjælper os med at skære - mange - æbleskiver. I middelalderen dyrkede man humoralpatologien, en ide om at sygdom eller store humørudsving stammer…

0 kommentarer

Ses vi på Nyborg kampdage 2018?

Den 8. og 9. September 2018 er der Nyborg Kampdage ved Nyborg slot. Vi har hevet en masse søde folk med, som vi glæder os til at skulle lave mad og hygge med. Vi håber at kunne nå indenom pandekager, æbleskiver, pasta, at stoppe pølser og frumenti. Kig endelig forbi hvis du er i nærheden.

0 kommentarer

Æbelholt Klostermarked

Selvom bilen knap nok er pakket ud siden Esrum Middelalderdage sidste weekend, går turen den kommende weekend til Æbelholt Klostermarked. Det er et virkelig hyggeligt lille marked med en lang historie, for allerede i middelalderen afholdt man ved augustinerklosteret et stort marked fra Sankt Vilhelms dag d. 16. juni og to uger frem. Æbelholt Klosters historie Sankt Vilhelms karrierer startede…

0 kommentarer

Esrum Middelalderdage

I weekenden går turen til Esrum kloster i anledning af Esrum Middelalderdage. Det er som regel et rigtig spændende marked for reenactere, såvel som historieinteresserede, for her er masser af boder med skønne ting til dragt og lejr, og masser af habil historieformidling. Esrum markedet foregår på det gamle klosterområde, hvor en enkelt bygning stadig står tilbage fra klosterets storhedstid…

0 kommentarer

En god middelalder sovs

Vi har gennemgået hvordan middelalderens kokke og husmødre brugte brød og kager til jævning, og givet en opskrift på vores egne middelalder bouillon terninger, så det virker kun naturligt at levere opskriften på den sovs vi bruger dem i.Middelalderske sovser er lidt en historie for sig. Der er langt fra vores elskede brune sovs, til de sovser man kan finde i…

0 kommentarer

Vores middelalder krydder bouillon

I sidste indlæg fandt vi frem til, at der i middelalderen til tider blev brugt små hårde brød eller "kager" til at jævne og krydre saucer og supper med.Vi har ladet os inspirere af det, og har fremstillet vores egen bouillon terning, eller kryddernød, som vi bruger i madlavningen. De små og utroligt hårde kryddernødder, eller som vi kalder dem,…

0 kommentarer

Pebernødden; middelalderens vitaminpille, konfekt og bouillon terning

I December læste jeg at pebernødden skulle stamme fra middelalderen. Da det var en kage-producent som skrev det (Og der ikke blev henvist til nogen egentlige kilder), havde jeg mine tvivl om at vi havde pebernødder i middelalderens Danmark, og det ledte mig ud i et omfattende arbejde for at afdække pebernøddens historie.Så omfattende at jeg i desperation har skrevet…

0 kommentarer
Luk menu

[contact-form][contact-field label=’Navn’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Besked’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Vi kan kontaktes om alt mellem himmel og jord. Nye spændende markeder, faglige diskussioner, spørgsmål til vores gruppe.. intet spørgsmål er for stort eller for småt.

Send os en mail via formularen, og vi vil vende tilbage til dig så hurtigt vi kan.

middelalder gruppe kontakt