Ølhistorie: Humlens fortræffeligheder

Humle er en slyngplante, hvis hunplanter sætter kogler i sensommeren. Disse kogler kaldes humlekopper. De indeholder olien lupulin, som virker konserverende. Humlens megen alfa-syre og syrens smag er god i ølbrygning. Navnet, Humulus Lupulus, skal krediteres til svenskeren Carl von Linné, som fastsatte dette latinske

Læs mere »

Ølhistorie: Humle

Det har taget mig et år at skrive om denne sidste bestanddel i øl – humle. Det har mestendels bundet i en tvivl om, hvordan jeg skal beskrive humle i brygning. Men nu, hvor den nye markedssæson står for døren, er det på tide, at

Læs mere »
Tørrede urter

Ølhistorie: “I am Gruit”

I dag associerer de fleste smagen af øl med smagen af en pilsner. Måske endda en pilsner på en varm sommerdag. Sagen er dog den, at smagen af øl er mange ting. I løbet af 1990-erne blev det moderne at eksperimentere med ingredienserne og smagsstofferne.

Læs mere »
alt om øl

Hvad er øl? – Gæren

Alle kender til duften (nogle vil sige lugten) af gær. Det er noget, som er ønsket i nogle ting og uønsket i andre. Men duften er ikke til at gå fejl af. Hvordan opstår disse fænomener så? Jo, gæren findes såmænd i luften omkring os.

Læs mere »
Brygger munk

Hvad er øl? – Vand og dets betydning

I dette blogindlæg skal vi se lidt på, hvad vand betyder og har betydet for øl igennem tiden. Vand er i dag noget, som vi tager for givet. Noget, som vi tapper ud af hanen og bader i. Generelt skænker vi kun kvaliteten en tanke,

Læs mere »
korn spire til øl

Hvad er øl? – Kernen i det hele

Nu skal vi se på, hvad kornet betyder for øl. Heri finder du også ud af, hvad hvidtøl i virkeligheden er. Eftersom vi tidligere har defineret øl som “en gæret drik fremstillet af korn”, så må vi hellere dykke ned i, hvad det så er

Læs mere »