Æbelholt Klostermarked

Selvom bilen knap nok er pakket ud siden Esrum Middelalderdage sidste weekend, går turen den kommende weekend til Æbelholt Klostermarked. Det er et virkelig hyggeligt lille marked med en lang historie, for allerede i middelalderen afholdt man ved augustinerklosteret et stort marked fra Sankt Vilhelms dag d. 16. juni og to uger frem. Æbelholt Klosters historie Sankt Vilhelms karrierer startede…

0 kommentarer

Esrum Middelalderdage

I weekenden går turen til Esrum kloster i anledning af Esrum Middelalderdage. Det er som regel et rigtig spændende marked for reenactere, såvel som historieinteresserede, for her er masser af boder med skønne ting til dragt og lejr, og masser af habil historieformidling. Esrum markedet foregår på det gamle klosterområde, hvor en enkelt bygning stadig står tilbage fra klosterets storhedstid…

0 kommentarer

En god middelalder sovs

Vi har gennemgået hvordan middelalderens kokke og husmødre brugte brød og kager til jævning, og givet en opskrift på vores egne middelalder bouillon terninger, så det virker kun naturligt at levere opskriften på den sovs vi bruger dem i.Middelalderske sovser er lidt en historie for sig. Der er langt fra vores elskede brune sovs, til de sovser man kan finde i…

0 kommentarer

Vores middelalder krydder bouillon

I sidste indlæg fandt vi frem til, at der i middelalderen til tider blev brugt små hårde brød eller "kager" til at jævne og krydre saucer og supper med.Vi har ladet os inspirere af det, og har fremstillet vores egen bouillon terning, eller kryddernød, som vi bruger i madlavningen. De små og utroligt hårde kryddernødder, eller som vi kalder dem,…

0 kommentarer

Pebernødden; middelalderens vitaminpille, konfekt og bouillon terning

I December læste jeg at pebernødden skulle stamme fra middelalderen. Da det var en kage-producent som skrev det (Og der ikke blev henvist til nogen egentlige kilder), havde jeg mine tvivl om at vi havde pebernødder i middelalderens Danmark, og det ledte mig ud i et omfattende arbejde for at afdække pebernøddens historie.Så omfattende at jeg i desperation har skrevet…

0 kommentarer

Ølhistorie: Humle

Det har taget mig et år at skrive om denne sidste bestanddel i øl - humle. Det har mestendels bundet i en tvivl om, hvordan jeg skal beskrive humle i brygning. Men nu, hvor den nye markedssæson står for døren, er det på tide, at komme i gang igen. Dette emne er delt i to indlæg: En historisk redegørelse og…

0 kommentarer
Kyndelmisse
Peter Brueghel 1525-1565

Kyndelmisse

Kyndelmisses knude I går var det Kyndelmisse, men det er først i dag at kyndelmisses knude, som det lyder i St. St. Blichers "Det er hvidt herude", for alvor har ramt os. Knude er et gammelt udtryk for frost. Så når Jeppe Aakjær skriver om Kjørmes Knud i sin "Sneflokke kommer vrimlende", så mener han netop kyndelmissens vintervejr. Kyndemisse markerer at…

0 kommentarer

Mincemeat pies at bage

I november blev mince'n til mincemeat pies sat til at lagre og det må man sige at den har gjort godt. Så godt faktisk, at indlægget om selve bagningen er blevet syltet og derfor først kommer her. Er der nogen, der sidder og føler sig snydt fordi de ville have haft mincemeat pies i julen, kan jeg kun undskylde og…

0 kommentarer
Og det skete i de dage, at juleforberedelserne begyndte! : Mincemeat pie
Klar til mince!

Og det skete i de dage, at juleforberedelserne begyndte! : Mincemeat pie

I Danmark hører risengrød, peberkager og flæskesteg julen til, ligesom sild og sylte er fast inventar på højtidens frokostbord. Alle disse retter trækker spor tilbage til middelalderens køkken. Det samme gør sig gældende i udlandet - julen er tiden for de gamle traditionsrige retter, og vil man have en idé om et lands kulinariske historie skal man begynde med et…

1 kommentar

Krukkeærter

Krukkeærter er egentlig bare et andet ord for gule ærter krydret med lidt peberkage. Gule ærter var en meget brugt spise i Danmarks middelalder. De gule flækærter var noget alle kunne få fat i, og så kunne de holde sig i evigheder. Peberkagerne er i vores gruppe også kendt som middelalderens bouillonterning. De var små, hårde og smagfulde, og blev…

0 kommentarer