Om Sankt Laurentii Laug

Sankt Laurentii Laug aktørgruppe levendegør den danske middelalder. 

Vores fokus er på hverdagslivet, middelalder mad og brygning, på tværs af århundreder og samfundslag.

Hverdagsliv

Madlavning

Brygning

Formidling og viden

Vi ligger inde med en masse viden om middelalderens mad og hverdag, og vil gerne dele dem med alle interesserede på middelaldermarkederne i Danmark.

Levende formidling

Vi opsætter en lejr på markederne med egne telte og eget køkken.  Her bor vi mens markedet står på. I lejren foregår de hverdagsting som også er foregået i et hushold dengang. Vi laver mad, spiser sammen, laver håndarbejde, og børnene hjælper til eller leger.

Vi er ikke i roller i lejren, men snakker med publikum som nutidsmennesker om hvordan verden så ud og hvordan det var at være mand, kvinde og barn i middelalderen.

Foredrag

Udover den generelle formidling om middelalderens hverdag, madlavning og brygning, har vi forskellige foredragsemner som kan fremlægges på markederne.

Foredragene foregår ved vores arnebænk eller vores borde. Her kan publikum se mad blive lavet, eller besøge vores “mikrobryggeri”, der giver et indblik i hvordan den tids bryggerier har set ud.

Middelalderens mad

En grundlæggende indføring i dansk middelalders madkultur og sundhedsopfattelse. Vi viser retter fra det jævne middelalder køkken, og skejer ud med retter fra de riges højbord.

Brygning og drikke

Hvordan bryggede man i middelalderen, og hvilke værktøjer brugte man. Vores brygger fortæller om middelalderens drikkevaner; vand, øl, mjød og deres vigtighed.

Retters rødder

De færreste ved at koldskål engang intet havde at gøre med mejeriprodukter. Og pebernødden, hvor kommer den fra? Vi følger velkendte retter tilbage til deres rødder i middelalderens mad univers.

Seksualitet og samliv

Mennesket er en mangfoldig størrelse. Alternativ seksualitet er ikke en moderne ting. Vi fortæller om ægteskabet, transkønnethed, bi- og homoseksualitet, og den historiske seksualmoral.

Sankt Laurentius

Vi har taget navn efter sankt Laurentius, der foruden at være en meget populær helgen middelalderen igennem, også er skytshelgen for kokke og de forbrændte.

Og det er jo ofte det samme.

Legenden om ham fortæller, at han nægtede at afsværge sin kristne tro og derfor blev henrettet af romerne. 

Det gik sådan for sig, at Laurentius blev lagt på en rist over ilden for at blive stegt. Efter en rum tid skal han have bedt bødlen om at blive vendt, for “stegen har nok på denne side”

Humor havde han altså også.

Sankt Laurentius