Om Sankt Laurentii Laug
Sankt Laurentii Laug aktørgruppe levendegør den danske middelalder.
Vores fokus er på hverdagslivet, middelalder mad og brygning, på tværs af århundreder og samfundslag.
Formidling og viden
Vi ligger inde med en masse viden om middelalderens mad og hverdag, og vil gerne dele den med alle interesserede på middelaldermarkederne i Danmark.
Hverdagsliv
Madlavning
Brygning
Levende formidling
På markederne opsætter vi en lejr med egne telte og eget køkken. Her bor vi mens markedet står på. I lejren foregår de hverdagsting som også er foregået i et hushold i middelalderen. Vi laver mad, spiser sammen, laver håndarbejde, og børnene hjælper til eller leger.
Udover den generelle formidling om middelalderens hverdag, madlavning og brygning, har vi forskellige foredragsemner som kan fremlægges på markederne. Dem kan du se herunder.
Foredragene foregår ved vores arnebænk eller vores borde. Her kan publikum se mad blive lavet, eller besøge vores “mikrobryggeri”, hvor bryggeren kan fortælle om middelalderens bryggetraditioner.
“Vi er ikke i roller i lejren, men snakker med publikum som nutidsmennesker om hvordan verden så ud og hvordan det var at være mand, kvinde og barn i middelalderen.”
Middelalderens mad
En grundlæggende indføring i dansk middelalders madkultur og sundhedsopfattelse. Vi viser retter fra det jævne middelalder køkken, og skejer ud med retter fra de riges højbord.
Brygning og drikke
Hvordan bryggede man i middelalderen, og hvilke værktøjer brugte man. Vores brygger fortæller om middelalderens drikkevaner; vand, øl, mjød og deres vigtighed.
Retters rødder
De færreste ved at koldskål engang intet havde at gøre med mejeriprodukter. Og pebernødden, hvor kommer den fra? Vi følger velkendte retter tilbage til deres rødder i middelalderens mad univers.
Seksualitet og samliv
Mennesket er en mangfoldig størrelse. Alternativ seksualitet er ikke en moderne ting. Vi fortæller om ægteskabet, transkønnethed, bi- og homoseksualitet, og den historiske seksualmoral.
Sankt Laurentius
Vi har taget navn efter Sankt Laurentius, der foruden at være en meget populær helgen i middelalderen, også er skytshelgen for kokke og de forbrændte.
Og det er jo ofte det samme.
Legenden om ham fortæller, at han nægtede at afsværge sin kristne tro og derfor blev henrettet af romerne.
Det gik sådan for sig, at Laurentius blev lagt på en rist over ilden for at blive stegt. Efter en rum tid skal han have bedt bødlen om at blive vendt, for “stegen har nok på denne side”.
Humor havde han altså også.