Der er en del eksempler på fastemad i diverse middelalderlige kogebøger. Det er karakteristisk, at denne mad, selvom den er uden animalske produkter, har en overflod af fine og dyre ingredienser som krydderier, mandler og korender. Det er altså tydeligvis beregnet for finere husholdninger, der har råd til at udskifte komælken med mandelmælk og sætte kulør og smag på fasten med eksotiske krydderier.
Læs mere om faste i middelalderen HER.
En sådan opskrift er den følgende:
Tærte til fasten
“Leche frys in lentoun. Drawe a thik almaunde mylke with water. Take dates and pyke hem clene with apples and peeres, & mynce hem with prunes damysyns; take out the stones out of the prynes, & kerue the prunes at two. Do therto raisouns coraunce, sugur, flour of canel, hoole macys and clowes, gode powdours & salt; colour hem vp with saundres. Meng thise with oile. Make a coffyn as thou didest bifore & do this fars therin, & bake it wel, and serue it forth.”
– Forme of Cury fra omkring 1390.
Oversat lyder det noget i stil med:
“Kold servering i fasten. Bland en tyk mandelmælk med vand. Tag dadler og hak dem fint med æbler og pærer, og hak dem med svesker; tag stenene ud af sveskerne, og skær sveskerne i to. Bland heri korender, sukker, stødt kanel, muskatblomme og nellikker, gode powdours (en krydderiblanding af ingefær, muskat og hvid peber) og salt; farv det med sandeltræ. Bland dette med olie. Lav en kiste (dvs. en skal af dej), som du gjorde før og put farsen heri, og bag det godt, og server.”
Dette er et skønt eksempel på 1) middelalderlig (manglende) retstavning: “prunes”/”prynes”, 2) at læseren forventes selv at kunne regne mængder og fremgangmåder ud, og 3) at kogebøger var for de rige husholdninger. Vil man forsøge sig med tærten, findes der en udmærket gendigtning af opskriften.
Stegte sild
En mere folkelig fastespise kunne være stegte sild.
Det bliver nok svært at finde sild så salte, som de har været i middelalderen. Og det skal vi nok også være glade for. Rygter går om folk, der har fået svidet hul i maven af den megen saltmad.
Stegte sild
Ingredienser
- Saltsild (eller ferske/røgede sild – så undlades udblødningen)
- løg
- peber
- smør eller fedt til stegning (hvis du har købt dit smørbrev)
Sådan gør du
- Saltsilden udblødes over natten i flere hold koldt vand.
- Hak løgene fint og fyld dem i bugen på silden sammen med peberet.
- Snit små snit langs ryggen.
- Steg sildene på panden eller i en ovn ved 190 grader, til de er gyldne.
- Silden serveres på brøddisk med grovkornet sennep rørt med honning.