Krukkeærter er egentlig bare et andet ord for gule ærter krydret med lidt peberkage. Gule ærter var en meget brugt spise i Danmarks middelalder. De gule flækærter var noget alle kunne få fat i, og så kunne de holde sig i evigheder.
Peberkagerne er i vores gruppe også kendt som middelalderens bouillonterning. De var små, hårde og smagfulde, og blev ikke brugt som kage i vor tids forstand. I stedet tilføjede datidens danskere dem i sovser og stuvninger for at krydre, søde og legere maden.
Opskriften er inspireret af Sundby lokalhistorisk arkiv, og er såre simpel.
Krukkeærter
Ingredienser
- Gule flækærter (Du kan til nøds bruge Møllerens gule ærter hvis du ikke har tid til udblødningen, men smagen bliver slet ikke det samme)
- Tørre peberkager
- Smør (Du kan også bruge fedt eller olie)
- Salt
Sådan gør du
- Opblød en passende mængde gule flækærter natten over.
- Put ærterne i en gryde og dæk dem med vand
- Riv en peberkage groft på et rivejern, put det i sovsen.
- Kog flækærterne med vand og salt til de er helt bløde.
- Når sovsen er helt lind smages den til med smør og salt, og serveres.
Husmoderens fif!
Hvis du ligger inde med rester kan du jo passende fortynde sovsen og lave en omgang arme riddere med gule ærter og kanel – en ret som selv folk som normalt ikke kan lide gule ærter har spist med stort velbehag!