posegrød skål
Historisk mad

Posegrød og mad i middelalderen

I 1500-tallet rykkede en større gruppe nederlændere til Amager. De kom fra  vor tids Belgien, Luxembourg, og Flandern, og blev inviteret af ingen ringere end Christian d. 2, for at dyrke grøntsager til kongen og

Historisk mad

Fastespise

Der er en del eksempler på fastemad i diverse middelalderlige kogebøger. Det er karakteristisk, at denne mad, selvom den er uden animalske produkter, har en overflod af fine og dyre ingredienser som krydderier, mandler og

Historisk mad

Om at have (brød)brikker at rykke rundt med

Når man brygger kommer der, udover en masse rod i køkkenet og en vis portion øl, andre biprodukter som kan bruges til at lave mad med øl. Et af de mere brugbare er gær. Da det

middelalder boller i karry
Historisk mad

Kyllingeboller i Hvidmos eller Tredure

Denne servering kombinerer to typer retter, der hyppigt forekommer i middelalderen: En slags bolle af “knust” kød og en sovs eller suppe jævnet med brød og æg og krydret med krydderier, vi i dag primært

risalamande historie
Historisk mad

En historie om risengrød: Fra kyllinge-ret til Risalamande

Selvom julen er ovre, følger her en risengrøds historie som vi afdækkede da vi i gruppen ville have risalamande på julefrokostbordet. Risalamande, som er den højt elskede julerets uofficielle navn, hedder helt officielt “Ris à l’amande”,

middelalder sursteg
Historisk mad

En sur steg (Eller sursteg i eddike eller kærnemælk)

Den 19. December pyntede sursteg og en let middelaldersk salat (Og meget andet godt) på bordet ved Laugets første julefrokost. Og den mad vi vil gene dele! Sursteg som bedstemor lavede den Surstegen er en