Skonrogger og bønnekongen

boennekongen-skonrogger

I fordums tid holdt Anna og jeg en madsalon som handlede om jul i middelalderen. Og nu hvor vi er nået til December, så virker det passende at hive nogle ting frem fra den salon.

Til denne salon lavede vi Skonrogger. Skonrogger er bare små brød bagt på rugmel som er formet som trekanter. Navnet er i øvrigt er afledt fra Tysk: “Schönen Roggen” eller “Skønne rug”.

Det sjove ved brødene er at man bager en enkelt ukogt bønne ind i en af dem. Og så kan man, i samme stil som den danske risalamande tradition, kåre en heldig vinder, som altså er den som får den ukogte bønne. Vinderen bliver konge for en aften.

Inspirationen til dette mener man stammer fra en anden tradition nemlig – Helligtrekonger. Dengang blev Helligtrekonger fejret ved at komme en bønne, mønt eller andet ind i en ”Kongekage”. Den der fandt genstanden blev ”Bønnekonge”, hvilket betød, at han måtte bestemme dagens festligheder.

“Narrefest, kendes især fra middelalderens Frankrig og England, hvor de lavere dele af det kirkelige hierarki slog sig løs i juledagene fra 26. december til 6. januar. Subdiakoner, kor- og messedrenge valgte en narrebisp, der overtog kommandoen over festlighederne, hvor det kirkelige hierarki og verden i det hele taget blev vendt på hovedet. Der blev holdt processioner i byen med opkrævning af penge og naturalier. Under messen i kirken blev der svunget med ildelugtende røgelse, der blev prædiket vrøvl og sunget falsk.”

Den Store Danske

Peter som den heldige vinder af titlen som "Bønnekongen"

Vi indrømmer at vi syntes at den egentlige Skonrogge opskrift var lidt kedelig. I stedet bagte Anna nogle luciaboller, og puttede en ukogt bønne ind i en af dem før de blev bagt.

Vores vinder blev Peter, som resten af aftenen blev tituleret som “Hans majestæt”, og nød godt af at kunne bestemme lidt.

Del dette indlæg med dine venner :)

Måske vil du også læse...

Glædelig jul

Den søde juletid er over os. Mange er sikkert allerede begyndt at mæske sig i julens lækkerier, men i middelalderen begyndte julefejringen først ved midnat

Læs mere »

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

13 − one =